Concerten

Aankondiging:

27 juni om 15.00 uur Frank Bridge Piano kwartet in St. Urbanuskerk

Nu de corona-maatregelen versoepeld worden, gaat de stichting Vrienden Vollebregt Orgel Ouderkerk weer concerten organiseren. Het eerste in de nieuwe reeks voor 2021 wordt gehouden op 27 juni om 15.00 uur in de St. Urbanuskerk (Achterdijk 1, Ouderkerk aan de Amstel). Het Frank Bridge Piano Kwartet brengt drie delen van het Pianokwartet op. 23 nr. 1 in D-groot van Antonin Dvořák en vier delen van het Pianokwartet op. 60 nr. 3 in c-klein van Johannes Brahms. Het kwartet bestaat naast piano uit viool, altviool en cello.

Inschrijving
Voor het concert geldt het toelatingsbeleid dat op 26 juni van toepassing is. Wanneer het aantal inschrijvingen meer is dan toegestaan, wordt uw naam op een wachtlijst geplaatst. U kunt zich aanmelden op stgvollebregt@gmail.com tot 23 juni. Mocht u na inschrijving toch verhinderd zijn, laat dat via dit emailadres aan ons weten. U ontvangst persoonlijk bericht over uw reservering.
Het concert is vrij toegankelijk. Na afloop is er een deurcollectie om de kosten te dekken.


Stichting Vrienden Vollebregt Orgel

De Stichting Vrienden Vollebregt Orgel heeft als doel het werven van fondsen om het Vollebregt Orgel in goede staat te brengen en te houden. Hiertoe worden initiatieven ondernomen die een breder cultureel gebruik van dit unieke monument bevorderen. Dit gebeurt onder andere door het organiseren van Lunchtijd- en Zondagmiddagconcerten met professionele musici die hun sporen op de nationale en internationale podia hebben verdiend.

U kunt meehelpen het culturele erfgoed in stand te houden door een bijdrage over te maken op bankrekening NL 42 RABO 0300 5897 86 van de Stichting Vollebregt Orgel.

Secretariaat Stichting Vrienden Vollebregt Orgel Ouderkerk
Prinses Margrietlaan 3
1191 BW Ouderkerk aan de Amstel
tel. 06-23301052
stgvollebregt@gmail.com
internet: www.kerkenouderkerk.nl/web/node/69

De Yamaha pianovleugel is ter beschikking gesteld door Franz Straatman

 

Eerdere uitvoeringen:

Urbanus lunchtijdconcert op VRIJDAG 13 maart 2020, 12:30 UUR

 

OUDE EN NIEUWE MUZIEK OP ONS VOLLEBREGT-ORGEL door: DICK KLOMP.

Klik hier voor de flyer.

Dick Klomp (1947) studeerde orgel, kerkmuziek en piano aan het Amsterdams Conservatorium en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Gedurende 50 jaar was hij organist van de Doopsgezinde Singelkerk in Amsterdam. Als componist schreef hij de muziek voor vier Bijbelse musicals (op teksten van Ingrid van Delft) die hij met het jeugdkoor van de Singelkerk op veel plaatsen uitvoerde. Ook schreef hij een aantal orgelwerken. Dick Klomp gaf orgelconcerten en kooruitvoeringen in Europa, Noord-Amerika en Nieuw Zeeland. Scandinavische - met name Zweedse - orgelliteratuur is zijn specialiteit. Behalve van zijn musicals zijn er diverse orgel CD’s verschenen, o.a. met werken van Langlais (orgel en trompet), Zweedse orgelromantiek en kerstmuziek. Voor ons lunchconcert heeft Dick Klomp gekozen voor stukken waarmee hij de kwaliteiten van het Vollebregt-orgel op een schitterende manier kan uitbuiten en demonstreren.
Meer info op www.dickklomp.nl

PROGRAMMA

1       Johann Sebastian Bach  (1685-1750)
         Dorische Toccata  BWV 538
         Anders dan de naam aangeeft (en men vroeger wel dacht) is deze toccata niet geschreven in de Dorische toonladder maar in d-mineur.

2       Frantisek Tuma  (1704-1774)
         Suite voor orgel, een arrangement van C.H.Trevor.
         Minuet
         Siciliana
         Gavotte
         Dit is melodieus en verfrissend. Frantisek Seraf Ignaz Antonin Tuma was een Tsjechische componist, zoon van de kerk-rganist Vaclav Tuma, die hem ook de beginselen van het vak bijbracht

3       Dick Klomp  (1947)
    
     Goede Rede suite (2019)
         Prelude
         Barcarolle
         Finale – Capriccio

"De Goede Rede suite” is gecomponeerd door Dick Klomp zelf. Hij schreef het stuk ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van kerkgebouw “De Goede Rede” in Almere Haven. Dat gebouw heeft een kenmerkend dak met scherpe hoeken, een toren met een carillon. Dat alles is te horen in de prelude. De Barcarolle (‘gondellied’) heeft betrekking op het water  waaruit Almere is voortgekomen en op de twee grachten die het gebouw omarmen. De Finale is een vrolijk stuk in onregelmatige maatsoort met in het midden een rustig tussenstuk ter overdenking.

Na afloop van het concert worden koffie en thee geserveerd.

Collecte na afloop
AANBEVELING: MET EEN GEMIDDELDE BIJDRAGE VAN € 7,00 PER BEZOEKER KUNNEN DE KOSTEN VAN HET CONCERT WORDEN GEDEKT 

 

Urbanus Kerstconcert op zondagmiddag 8 december 2019, 15:30 UUR

In het kerstconcert in de St. Urbanuskerk in Ouderkerk neemt The New Gospel Sensation ons aan de hand mee met oude en nieuwe gospels en liederen. Veel daarvan zal u bekend in de oren klinken.
De zes zangers en zangeressen, Erwin van Motman, Danie Duzant, Marjorie Lammerts, Anna Makaloy, Russell Patawala en Jennefer Zichem brengen onder meer Silent Night, Santa Claus is coming to town  en Amazing grace.
Het concert is op 8 december om 15.30 in de St. Urbanuskerk in Ouderkerk aan de Amstel. Daarna is er zoals ieder jaar een receptie om nog even na te praten. De toegang is vrij.
Aan het eind is er een deurcollectie om kosten te dekken en het onderhoud van het Vollebregt orgel te steunen.

Een uitbreide beschrijving treft u aan op deze flyer.

U bent van harte welkom ook met uw familie en vrienden.

 

 

Urbanus lunchtijdconcert op VRIJDAG 1 november 2019, 12:30 UUR

 

 

NOORSE LIEDEREN VAN EDVARD GRIEG

door: LAURENS DE BOER (PIANO)

collecte na afloop

 

 


Laurens de Boer
studeerde piano aan het Rotterdams Conservatorium bij Barbara Grajewska. Met het Rosa Ensemble gaf hij meer dan 10 jaar als vaste pianist concerten in binnen- en buitenland. Sinds 2012 is Laurens op de solotour: met zijn project Percussive Piano laat hij zijn instrument op geheel eigen wijze klinken, met speciaal voor hem geschreven composities die een sterk ritmische invalshoek hebben. Laurens is een bevlogen kerkmusicus: met de ambitie zo actueel en aansprekend mogelijk te werken is hij inmiddels ruim 13 jaar dirigent van het St. Caeciliakoor van onze St. Urbanusparochie en gaf hij 8 jaar leiding aan het Koor Elckerlyc.

Edvard Hagerup Grieg
Edvard Hagerup Grieg is een Noorse componist en pianist uit de Romantiek. Hij is geboren op 15 juni 1843 in Bergen en kreeg al op 6-jarige leeftijd les van zijn moeder in piano en theorie. Op 10-jarige leeftijd leerde hij voor het eerst de volksmuziek kennen wat een grote invloed zou hebben op zijn werk. Hij vertrok op 15-jarige leeftijd naar het conservatorium in Leipzig om muziek te gaan studeren. Door zijn werken als het Pianoconcert in a-mineur, de Lyrische Stukken voor piano, zijn liederen en de Peer Gynt-Suites geldt hij als de belangrijkste Noorse componist. Hij overleed op 4 september 1907 na een lange periode van ziek zijn.

 

Noorse liederen van Edvard Grieg (1843-1907)

 1.  Arietta op. 12 nr.1 - Arietta (1867)
  Een Arietta is een kleine aria. In dit geval een lyrisch zangstuk voor de piano.
   
 2. Vektersang op. 12 nr. 3 Wachterlied (1867)
  Grieg componeerde dit nummer na het zien van Shakespeares MacBeth.
   
 3. Folkevise op. 38 nr. 2 Volksliedje (1884)
   
 4. Sommerfugl op. 43 nr. 1 Vlinder (1887)
   
 5.    Småfugl op. 43 nr. 4 Vogeltje (1887)
   
 6.    Halling op. 47 nr. 4 Noorse Dans (1887)
     Dit is een Noorse dans met een matig vlot tempo in     tweedelige maatsoort.
   
 7.    Trolltog op. 54 nr. 3 Mars van de trollen (1891)
   
 8.    Drömmesyn op. 62 nr. 5 Droomgezicht (1895)
   
 9.    Bryllupsdag på Troldhaugen op. 65 nr. 6 Bruiloftsdag op Troldhaugen (1897)
     Troldhaugen is het huis wat Grieg liet bouwen voor zijn vrouw Nina. Tegenwoordig is het een museum over Grieg.
   
 10.    Aften på höyfjellet op. 68 nr. 4 Avond in het hooggebergte (1899)

 

Na afloop van het concert wordt er
koffie en thee geserveerd

 

Urbanus lunchtijdconcert op VRIJDAG 4 OKTOBER 2019, 12:30 UUR


Programma 

Muzikale beestenboel

 

1. E.J. Joosse  (*1960)
          Vollebregt Intrada ‘Parade der Dieren’  
          improvisatie)(orgel)

2. G.F. Händel  *(1685-1759)  
          De koekoek en de nachtegaal  (orgel)
          (uit concerto HWV 295)

 3. M. Corrette (1707-1795)
          Deux Pièces  (dwarsfluit en kistorgel)
          - Menuet
          - Le Coucou

4. F. Devienne (1549-1803) 
          Sonata in D  (dwarsfluit en piano)
          - Allegro con spirito
          - Adagio
          - Presto

5. C. Saint-Saëns (1935-1921)
          uit Carnaval des Animaux:
          - L’Éléphant  (piano)
          - Le Cygne  (dwarsfluit en piano)

6. E. Köhler (1849-1907)
          Papillon (op. 30)
          (dwarsfluit en piano)

Na afloop van het concert wordt er 
koffie en thee geserveerd

Suzanne Arends (dwarsfluit) stu-deerde fluit aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en be-haalde daar het diploma docerend musicus. En daarna het diploma uitvoerend musicus aan het conser-vatorium van Utrecht (HKU). Ze volgde tijdens haar studie verscheidene masterclasses in Nederland en Europa. 
Tegenwoordig treedt Suzanne re-gelmatig op in diverse ensembles en tevens speelt ze in verschillende bezettingen op uitnodiging. Suzanne Arends heeft een lespraktijk aan huis in Mijdrecht en geeft les aan de fluitisten van showkorps Triviant te Vinkeveen.


 

Eric Jan Joosse studeerde aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam, waar hij in 1983 het Praktijkdiploma Kerkmuziek en in 1985 zijn orgeldiploma behaalde. Daarna studeerde hij koordirectie aan het Utrechts Conservatorium.
Eric Jan Joosse is cantor-organist van de Amstelkerk en de Amstellandse Cantorij. Als organist, pianist en klavecinist werkt hij sa-men met diverse ensembles en koren. Eric Jan Joosse werkt als dirigent en als instrumentalist mee aan diverse radio- en tv-programma’s. 
Naast zijn didactische werkzaamheden als privé docent orgel, piano en improvisatie, verzorgt hij bij verschillende instanties muziekcursussen en workshops en is hij actief als componist van met name koor- en kerkmu-ziek. Composities zijn ondermeer verschenen in de bundels Zingend Gelo-ven, de Vlaamse bundel 'Geestelijk Liedboek van de Lage Landen' en het nieuwe Liedboek (verschenen in mei 2013).

Passieconcert 10 april 2019

 

In het kader van het gezamenlijke 40-dagen programma van de St. Urbanusparochie en de Amstelkerk zal op woensdagavond 10 april een passieconcert worden gegeven door Susanne Brussee – Van de Vosse (sopraan), Laurens de Boer (piano, orgel) en de Amstellandse Cantorij o.l.v. Eric Jan Joosse.
Voor meer informatie over dit concert,
bekijk hier de poster.

 

 

 

 

Urbanus lunchtijdconcert op VRIJDAG 19 OKTOBER 2018, 12.30 UUR

Urbanus Kerstconcert 2018

 

Op zondag 16 december (15.30 uur) wordt het kerstconcert in de St. Urbanuskerk gegeven door de Vocal Group BANT. Op het programma staan werken van Ariel Ramírez: de Misa Criolla, Navidad Nuestra en delen uit de Misa por la Paz y la Justicia. De Vocal Group BANT staat onder leiding van Ronald Becker. De solopartijen zullen worden gezongen door Adriana Kegley.
De instrumentalisten zijn:

 • Renato Freygang (percussie en blaasinstrumenten),
 • Alvaro Pinto Lyon (gitaren, blaasinstrumenten en zang),
 • Orlando Miño (charango, gitaren en zang)
 • Alejandro Arate (bas) en
 • Fred Abbingh (piano en accordeon).

Twee jaar geleden zong de Vocal Group Bant dezelfde werken in de St. Urbanuskerk. Het concert werd toen door het publiek met groot enthousiasme ontvangen. Dit jaar zijn enkele nieuwe delen uit de Misa por la Justicia y Paz toegevoegd. Naast de Zuid-Amerikaanse instrumentalisten verleent nu ook de pianist en accordeonist Fred Abbingh zijn medewerking.
Na het concert zal U een receptie worden aangeboden door Bakkerij Out, Keurslager Wim Stronkhorst en Plus Vreeswijk.

Laatste concert
Dit is het laatste optreden van de groep, de leden van de groep gaan  afzonderlijk nieuwe muzikale wegen op. En door de verbouwing van de St. Urbanuskerk is dit ook voorlopig het laatste Vollebregt concert. Pas na de verbouwing worden er weer concerten georganiseerd.

 

 

 

door:

JUDITH MOS  (KLARINET)

HENK TROMMEL  (ORGEL /PIANO)

collecte na afloop

Judith Mos studeerde klarinet aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag waar zij cum laude de Master of Music behaalde. Vervolgens specialiseerde zij zich in kamermuziek aan het Conservatorium in Gent. Ook volgde zij een heel aantal masterclasses. Tijdens concoursen won zij diverse prijzen. Intussen heeft zij een hele reeks nationale en internationale concerten op haar naam staan. Zij speelt in diverse kamermuziekensembles en was vele jaren de klarinettist van de klezmerband Am’ Chayeh. Naast haar muzikale bezigheden studeerde Judith theologie en is zij afgestudeerd aan de Pabo.

Henk Trommel kreeg onder andere orgelles van Piet van Egmond voor hij met zijn muziekstudie aan het Sweelinck-conservatorium in Amsterdam begon. Daar kreeg hij les in orgel, koordirectie en kerkmuziek en slaagde in 1981 cum laude voor zijn solistendiploma orgel. Sinds januari 2012 is hij cantor-organist in de Kruiskerk te Amstelveen. Hij is dirigent van verschillende koren, geeft regelmatig concerten en is, naast zijn eigen muzikale activiteiten, ook educatief werkzaam als leraar muziek in het middelbaar onderwijs.

Programma

Van Mozart naar Gershwin

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

             Delen uit Kerksonates no 1, 2 en 17 (KV 67, 68 en 336) *)

Johann Ludwig Krebs (1713 - 1780)

             Fantasie **)

Horatio Parker (1863 - 1919)

             Canon in the fifth op. 68 **)

Michele Mangani (*1966)

              Blues from An American in Paris ***)

 

             *) kistorgel en klarinet

             **) Vollebregtorgel en klarinet

             ***) piano en klarinet 

Na afloop van het concert wordt er thee en koffie geserveerd

 

Urbanus lunchtijdconcert op 21 september  2018

Op vrijdag 21 september 2018, 12.30-13.00 uur is er weer een lunchtijdconcert in de St. Urbanuskerk, Achterdijk 1, 1191 JG Ouderkerk aan de Amstel.
Met pianomuziek van Laurens de Boer met werken van o.a. Mirjam Makeba, Halim El-Dabh, Fred Onovwerosuoke, Christian Onyeji en Abdullah Ibrahim.

 

Midzomerconcert 24 juni 2018

 

Op  zondag 24 juni aanstaande om 16:00 uur vindt het Midzomerconcert plaats op het plein achter de St. Urbanuskerk. Het Salonorkest “Haagse Kringen” onder leiding van pianist Peter Lefeber en de accordeonisten van “Dos Locos” luisteren het concert muzikaal op. Sopraan Susanne Brusse-van de Vosse en alt-mezoo Ingeborg Bröcheler en bariton Sven Weytens verzorgen de zang tijdens dit concert. Muzikale begeleiding is er door Sophie Zaaijer op viool, Tineke Molenaar op cello en Theo Hatama op contrabas. De toegang is vrij en na afloop is er gelegenheid voor een hapje en een drankje. Klik hier voor de uitnodiging.

 

Zondagmiddagconcert 3 juni 2018

Op de Amstellanddag, zondag 3 juni, wordt er ’s middags van 15.30 tot 16.30 in de St. Urbanuskerk een concert gegeven met operamuziek. Máté Fülep (bariton) en Susanne Brussee (sopraan) zingen duetten uit opera’s van W.A. Mozart, G. Donizetti, G. Verdi, G. Rossini, G. Puccini, Fr. Lehár en Z. Kodály. Zij worden daarbij op de piano begeleid door Peter van de Kamp. Gijs Boelen zal op het Vollebregtorgel transcripties van gedeeltes uit opera’s van J.B. van Bree, G. Rossini en Fr. von Suppé ten gehore brengen.

Máté Fülep werd geboren in Hongarije. Daar studeerde hij af als zanger in 2009. Daarnaast studeerde hij aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag waar hij in 2013 afstudeerde. Hij won verschillende competities en zong in het koor van het Csokonai Theater in Debrecen. Máté verzorgde liederenrecitals en zong in oratoria en opera’s. In 2016 maakte hij grote indruk als bariton in het operaconcert van de Stichting Vollebregt.

Susanne Brussee studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en daarna klassiek zang aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag in 2002. Zij treedt regelmatig als soliste op. Haar repertoire omvat de genres opera, oratorium en lied. Susanne heeft een brede ervaring als zangdocent voor kinderen en volwassenen in alle muziekstijlen.

Peter van de Kamp volgde zijn opleiding tot klassiek pianist aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, bij Hans Dercksen. Hij is zich daarna steeds meer gaan toeleggen op het begeleiden van andere musici. Daarnaast heeft hij zich verdiept in oude muziek bij Paul van Nevel, in muziekgeschiedenis bij Jan Nuchelmans en in contrapunt, analyse en compositie bij Ies Monas en Willem Woestenburg

Gijs Boelen voltooide zijn orgelstudie aan het Conservatorium van Amsterdam. Als uitvoerend musicus won hij prijzen tijdens diverse nationale en internationale concoursen. Gijs brengt graag muziek onder de aandacht die volgens hem ten onrechte onderbelicht is gebleven, zoals operettemuziek. Zo gaf hij in 2017 een concert op het Vollebregtorgel met een transcriptie van der Vogelhändler van Carl Zeller.

Na afloop van het concert wordt een receptie aangeboden door Bakkerij Out, Keurslager Wim Stronkhorst en Plus Vreeswijk.

Bij de uitgang is er een collecte om de onkosten te dekken.

 

 

Urbanus lunchtijdconcert op 20 april  2018

Op vrijdag 20 april 2018, 12.30-13.00 uur is er weer een lunchtijdconcert in de St. Urbanuskerk, Achterdijk 1, 1191 JG Ouderkerk aan de Amstel.
Met muziek van onder andere Astor Piazzolla, Heitor Villa-Lobos en Máximo Pujol neemt het Duo Carinho u mee naar Zuid-Amerika.
Noortje Vredeveld (gitaar) rondde in 2015 haar bachelor cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam en behaalde daar in 2017 haar masterdiploma. U kent Noortje wellicht van optredens op Radio 4, de Uitmarkt, gitaarfestivals en diverse concertlocaties in het hele land.
Gerlieke Aartsen (hobo) werd tijdens het laatste jaar van haar middelbare school toegelaten tot de vooropleiding van het Conservatorium van Amsterdam. In 2012 bij het afstuderen wist ze de jury ervan te overtuigen dat de hobo behalve voor klassieke muziek zich ook voor andere muziekstijlen leent zoals jazz en klezmer. Naast optredens in ensembles treedt ze geregeld op in uiteenlopende samenstellingen en op minder gebruikelijke locaties zoals ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, asielzoekerscentra, huiskamers en bij tentoonstellingen.
Klik hier om de uitnodiging en het gehele programma te bekijken (pdf-document).

Het volgende concert van de Stichting Vollebregt is op zondag 3 juni. Voor meer informatie zie http://www.kerkenouderkerk.nl/web/node/72  of mail naar stgvollebregt@gmail.com

 

Urbanus Lunchtijd Concert 16 maart

 

Op vrijdag 16 maart 2018, 12.30-13.00 uur is het eerstvolgende lunchtijdconcert in de St. Urbanuskerk.
Eric Jan Joosse (Vollebregtorgel en kistorgel) en Saartje Schrage (blokfluit en viola da gamba) brengen een programma ten gehore getiteld “Italië aan de Amstel”. Zij spelen werken van Italiaanse componisten uit de 16e, 17e en 18e eeuw: Girolamo  Frescobaldi, Domenico Zipoli, Giovanni Paolo Cima en Francesco Mancini.

Eric Jan Joosse (1960) studeerde aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam en aan het Utrechts Conservatorium. Hij is cantor-organist van de Amstelkerk in Ouderkerk aan de Amstel, vaste repetitor van COV Amicitia Uithoorn en onder meer dirigent van de Amstellandse Cantorij en het Franz Liszt Kamerkoor.

Saartje Schrage studeerde blokfluit aan het Utrechts Conservatorium en volgde diverse masterclasses. Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag volgde zij lessen in concertspel en historische uitvoeringspraktijk. Na afronding van haar studie in Utrecht studeerde Saartje een periode Renaissance muziek aan de Musikhochschule Trossingen (Duitsland) bij Kees Boeke. Tijdens deze studie raakte zij geïnteresseerd in de viola da gamba; tegenwoordig studeert Saartje gamba bij Nick Milne. In 2014 richtte zij het Utrecht Baroque Ensemble op. Naast haar werkzaamheden voor het Utrecht Baroque Ensemble is Saartje een veelgevraagd ensemble-speler bij diverse ensembles in Nederland en daarbuiten.

Het tweede lunchtijdconcert 2018 zal gegeven worden door Jurray Illes (viool) en Peter Ligtermoet (piano) op vrijdag 20 april.

De  toegang tot de concerten is vrij. Na afloop is er een collecte om de kosten te dekken.

 

Urbanus Kerstconcert 2017

Op zondag 17 december 2017 wordt in de St Urbanuskerk te Ouderkerk a/d Amstel  (Achterdijk 1) het Urbanus Kerst Concert gegeven (aanvang 15.30 uur) door De Choralen van de Grote of O.L.V. Kerk te Breda o.l.v. van Henri de Graauw m.m.v. Jelena Bazova (orgel en piano) en de 16-jarige Oekraiense pianiste  Diana Pivak.
Tijdens het concert brengt het koor op het kerstgebeuren geïnspireerde  liederen ten gehore. Daarnaast staan solowerken voor orgel en piano op het programma.


 De Choralen van de Grote of O.L.V. Kerk te Breda zijn een onderdeel van de Stichting Muziekinstituut Breda. Het huidige koor bestaat gemiddeld uit ca. 15 jongens (sopranen en alten) en 14 heren (contratenoren, tenoren en bassen). Het koor behoort in Nederland tot de absolute top in zijn genre.

Henri de Graauw, de dirigent van het koor, studeerde koordirectie aan het Instituut Dirigenten Educatie te Gorinchem. Aan het St. Johns College in Cambridge (Engeland) volgde hij masterclasses.

Jelena Bazova studeerde aan het staatsconservatorium van Kazan (Rusland) orgel en piano. Deze studies werden in 1980 bekroond met zowel het solistendiploma als de Prix d’excellence. In de jaren 1980-1997 was zij als docente piano en orgel verbonden aan de staatsconservatoria van Astrakhan en Kazan. Als docente hoofdvak piano is zij thans verbonden aan het Fontys Conservatorium te Tilburg.

Diana Pivak volgt de Young Musicians Academy in Tilburg. In haar geboorteland Oekraïne werd haar pianotalent al vroeg ontdekt en volgde ze een in muziek gespecialiseerde basisschool en middelbare school. Tussendoor nam ze deel aan enkele masterclasses in Tsjechië en Polen en viel ze regelmatig in de prijzen bij diverse festivals en concoursen in haar eigen land, maar ook in o.a. Polen, Frankrijk én Nederland.

Na afloop van het Kerstconcert wordt een receptie aangeboden door Bakkerij Out, Keurslagerij Wim Stronkhorst en Plus Vreeswijk Ouderkerk a/d Amstel.

Aan het einde is er een deurcollecte om de onkosten van het concert te dekken.

 

Urbanus Lunchtijd Concert

Vrijdag 20 oktober 2017, 12:30 uur

Jeanine Caland (viool) en Peter van de Kamp (piano) brengen werken van Ludwig von Beethoven en Ton de Leeuw
collecte na afloop

Jeannine Caland heeft twee muzikale passies: de viool en koorzang. Viool studeerde zij in Amsterdam bij Jan Repko en Ilya Grubert. Zij vervolgde haar opleiding in Tel Aviv bij Irina Svetlova. Ze kreeg masterclasses van o.a. Herman Krebbers en Zakhar Bron. Ook speelde zij in diverse orkesten met dirigenten als Reinbert de Leeuw, Itzhak Perlman, Zubin Mehta en Gustavo Dudamel. Haar liefde voor hedendaagse muziek was al vroeg aanwezig; zo won zij de Donemusprijs tijdens het Prinses Christina Concours en soleerde tijdens haar studie in het Concerta da Camera van Alexander Uriyah Boskovich.
Op dit moment is zij concertmeester van Con Brio en geeft vioolles in Amsterdam. Naast het vioolspelen heeft Jeannine altijd veel gezongen, o.a. in het Nationaal Jeugdkoor. Deze ervaring heeft haar ertoe gebracht om ook koren te gaan dirigeren. Zij is dirigent van kamerkoor Gran Frutta en The Hugo Barber Ladies. Tevens is zij als docent verbonden aan Stichting Vocaal Talent Nederland.

Peter van de Kamp kreeg zijn eerste serieuze pianolessen op veertienjarige leeftijd van Pieter Bas Huygen aan het Muziekcollectief in Ouderkerk. Zijn opleiding tot klassiek pianist volgde hij aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, bij Hans Dercksen. Hij verdiepte zijn kennis en vaardigheden verder bij Noortje en Willem Brons en György Sebök, en is zich daarna steeds meer gaan toeleggen op het begeleiden van andere musici. Vandaar dat hij als begeleider heeft deelgenomen aan masterclasses lied van Noël Lee, Bernard Kruysen, Udo Reinemann en Maarten Koningsberger. Daarnaast heeft hij zich verdiept in oude muziek bij Paul van Nevel, in muziekgeschiedenis bij Jan Nuchelmans en in contrapunt, analyse en compositie bij Ies Monas en Willem Woestenburg.

Programma:

Ludwig von Beethoven (1770 – 1827)   
Sonate voor piano en viool Opus 12 No. 1

 • Allegro con brio
 • Tema con variazioni
 • Rondo 

Ton de Leeuw (1926 – 1966)   
Sonatina voor viool en piano (1955)

 • Vivace
 • Lento

Na afloop wordt er koffie en thee geserveerd.

 

Urbanus Lunchtijd Concert

Op vrijdag 22 september (12.30 uur) a.s. zal het Lunchtijd Concert in de St Urbanuskerk te Ouderkerk aan de Amstel worden gegeven door Gijs Boelen op het Vollebregtorgel.
Op het programma staat operettemuziek en wel de Vogelhändlersuite van de Oostenrijkse componist Carl Zeller.

Gijs Boelen voltooide het hoofdvak orgelstudie aan het Conservatorium van Amsterdam met het cijfer 10 en onderscheiding. Als uitvoerend musicus won hij prijzen tijdens diverse nationale en internationale concoursen.  Hij brengt graag stukken onder de aandacht die volgens hem ten onrechte onderbelicht zijn gebleven zoals operettemuziek. Het ten gehore brengen van operettemuziek op het orgel is een zeldzaamheid. De ‘Vogelhändlersuite ’is een door hemzelf samengestelde en voor orgel bewerkte reeks uit het bekende en populaire werk van Carl Zeller.

   CARL ZELLER (1942 – 1989)

Het volgende lunchtijdconcert zal worden gegeven op vrijdag 20 oktober (12.30 uur) door Peter van de Kamp (piano) en Jeanine Caland (viool).                                                                                                                                                                                          

Na afloop van elk concert is er een deurcollecte om de onkosten te dekken.

Percussive Piano Concert 16 juni

Op vrijdagavond 16 juni zal Laurens de Boer een concert verzorgen in de Urbanuskerk om 20:30 uur.
Op het programma staan stukken uit zijn Percussive Piano project. Ritmiek en percussiviteit staan hierin centraal en zorgen voor een ware energie boost! Het zijn Groove Etudes en Drumsolo’s: alle stukken zijn eigenlijk een soort vertalingen van slagwerk naar piano, vandaar ook de titel Percussive Piano.Na afloop van het concert is er een collecte aan de deur. De opbrengst komt ten goede aan de Urbanuskerk ter gelegenheid van haar 150 jarig bestaan.

 

Zondagmiddagconcert St. Urbanuskerk 

Op zondagmiddag 21 mei 15.30 – 16.30 uur wordt in de St. Urbanuskerk Ouderkerk a/d Amstel een concert gegeven door het duo Carel Kraayenhof (bandoneon) en Juan Pablo Dobal (piano).
Carel Kraayenhof is tot ver over onze grenzen beroemd geworden door zijn spel tijdens het huwelijk van koning Willem Alexander en koningin Maxima. 
Juan Pablo Dobal heeft zich na zijn klassieke opleiding gespecialiseerd op het gebied van populaire en geïmproviseerde muziek als de Tango, Jazz en Latijns-Amerikaanse muziek. Sinds 2010 vormt hij een duo met Carel Kraayenhof. 
Op het  programma staan Zuid-Amerikaanse dansvormen als de tango, de chacarera, de milonga en de Creoolse wals. Naast werken van de beide uitvoerenden zelf staan ook werken van Zuid-Amerikaanse componisten als Ariel Ramírez en Astor Piazolla, waaronder het beroemde Adiós Nonino, op het programma. 
Na afloop van het concert wordt U een receptie aangeboden.
De toegang is vrij. Er wordt een deurcollecte gehouden om de onkosten te bestrijden.

Stichting Vollebregt Orgel Ouderkerk

 

Urbanus Lunchtijd Concert

 

Op vrijdag 21 april 2017 in de St Urbanus kerk
(Achterdijk 1, Ouderkerk aan de Amstel)
aanvang 12.30 uur

Programma

1. Simeon ten Holt                    Bagatellen                   pianosolo
2. Valentin Silvestrov                Winterabend                piano en zang
                                               La belle dame              piano en zang
                                               Trostlose                     piano en zang
3. Simeon ten Holt                    Aforisme II                  pianosolo         
4. Valentin Silvestrov                Window                       piano en zang

Wiebe-Pier Cnossen studeerde in 1998 af aan de jazzopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en vervolgde er zijn zangstudie aan de klassieke afdeling, waar hij in 2001 zijn bachelorsdiploma behaalde. In 2003 studeerde hij summa cum laude af met de rol van Papageno (Die Zauberflöte) aan de masteropleiding opera van de Dutch National Opera Academy.
Als solist trad Wiebe-Pier Cnossen op onder andere bij De Nationale Reisopera, Opera Trionfo, het Residentie Orkest en op verschillende festivals in Duitsland, Frankrijk en Nederland.
Wiebe-Pier Cnossen geeft les op het Conservatorium van Amsterdam sinds 2010 en doet dat op de afdeling waar hij zijn eerste passie voor muziek vond, de Jazz.

Laurens de Boer studeerde piano aan het Rotterdams Conservatorium bij Barbara Grajewska. Met het Rosa Ensemble gaf hij meer dan 10 jaar als vaste pianist concerten in binnen- en buitenland. Sinds 2012 is Laurens op de solotour: met zijn project Percussive Piano laat hij zijn instrument op geheel eigen wijze klinken, met speciaal voor hem geschreven composities die een sterk ritmische invalshoek hebben.
Laurens is een bevlogen kerkmusicus: met de ambitie zo actueel en aansprekend mogelijk te werken is hij inmiddels ruim 12 jaar dirigent van het St. Caeciliakoor van onze St. Urbanusparochie en geeft hij sinds 7 jaar leiding aan het Koor Elckerlyc en Kinderkoor ‘t Kwetternest.

Een vertaling van de gezongen teksten ontvangt u bij het concert.
Dit concert komt tot stand i.s.m. het DoelenEnsemble.

 

Urbanus Lunchtijdconcert 24 maart 2017

Op vrijdag 24 maart 2017, 12.30 uur, zal in de St. Urbanus kerkeen lunchtijdconcert worden gegeven door het duo Eric Jan Joosse (Vollebregt-orgel, kistorgel en piano) en Suzanne Arends (dwarsfluit).
Op het programma staan werken van J.S. Bach, John Rutter en Johannes Donjon. Na afloop van het concert wordt een collecte gehouden om de onkosten te dekken.

Suzanne Arends studeerde fluit aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Conservatorium van Utrecht. Ze volgde tijdens haar studie verscheidene masterclasses in Nederland en Europa. Zij was twee maal prijswinnares tijdens het Nationaal Fluitconcours. In de categorie ensembles won zij met haar ensemble de eerste prijs op het internationaal Kuhlau-concours. Tegenwoordig treedt Suzanne regelmatig op in diverse bezettingen.

Eric Jan Joosse studeerde orgel en kerkmuziek aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam en koordirectie aan het Utrechts Conservatorium. Eric Jan is cantor-organist van de Amstelkerk in Ouderkerk a/d Amstel, vaste repetitor van C.O.V. Amicitia Uithoorn en dirigent van het Franz Liszt Kamerkoor, Chorus ad hoc en de Amstelland Cantorij. Als organist en klavecinist werkt hij samen met diverse ensembles en koren.

Urbanus Kerstconcert 2016

Op zondag 18 december 2016, 15.30 u. wordt in de St. Urbanuskerk Ouderkerk a/d Amstel een kerstconcert met Zuid-Amerikaanse muziek gegeven. Op het programma staan drie werken van de Argentijnse componist Ariel Ramírez: de bekende Misa Criolla, de kerstcantate Navidad Nuestra en enkele delen uit de Misa por la paz y la justicia.  De uitvoerenden zijn de Vocal Group BANT o.l.v. Ronald Becker met als soliste Adriana Kegley. Het instrumentale ensemble speelt op authentieke Zuid-Amerikaanse instrumenten. Het ensemble bestaat uit Alvaro Pinto Lyon (gitaren, blaasinstrumenten en zang) Orlando Miño (charango, gitaren en zang), Alejandro Arrate (bas) en Renato Freyggang (percussie en blaasintrumenten).
De Misa Criolla (‘Creoolse mis’) is een mis in het Spaans, gebaseerd op lokale muzikale tradities, met ritmes en instrumenten uit het Andes gebergte. De kerstcantate Navidad Nuestra (‘Onze kerstmis’) bestaat uit 6 delen met verschillende Argentijnse ritmes die gezamenlijk het klassieke kerstverhaal vertellen. De Misa por la paz y la justicia (‘Mis voor de vrede en de rechtvaardigheid’) is een oproep tot vrede. De geplande première in 1981 werd door de Argentijnse junta verboden vanwege de verwijzingen naar de staatsterreur.
Na afloop van het concert wordt U een receptie aangeboden door Bakkerijk Out, Keurslagerij Wim Stronkhorst en Plus Ouderkerk a/d Amstel.
Na afloop is er een collecte om de onkosten te dekken. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koffieconcert in de St. Urbanuskerk

Op zaterdagmiddag 19 november om 15.00 uur viert Canticum Anglicum zijn 30-jarig jubileum met een gratis koffieconcert in de St. Urbanuskerk te Ouderkerk aan de Amstel. Canticum Anglicum is een gemengd kamerkoor dat zich heeft gespecialiseerd in het schitterende Anglicaanse repertoire. Alternerend met de 2 andere koren verzorgt Canticum Anglicum de Erediensten in de Vredeskerk te Amsterdam, daarnaast geeft ze enkele malen per jaar eigen concerten met bijzonder repertoire. Op het programma met de titel ‘Liefde en Eeuwigheid’ staan werken van o.a. Thomas Tallis, Henry Purcell, Ralph Vaughan Williams en Maurice Duruflé. Dirigent is Marga Schoutens. Met orgelspel van Michiel Mirck, die ook soleert in een werk van Hendrik Andriessen.

Zie ook de website van Canticum Anglicum op de volgende link: https://canticumanglicum.nl/

 

Urbanus Lunchtijdconcert  28 oktober Duo Naïades (klarinet en harp)

Op vrijdag 28 oktober, 12.30 uur, zal een lunchtijdconcert worden gegeven door het duo Naïades, bestaande uit Judith Mos (klarinet) en Wendy Rijken (harp).
Op het programma staan werken van tango tot klezmer: Astor Piazolla (Oblivion), Skaila Kanga (American Sketches), Vittorio Monti (Csárdas), Mikhael Glinka ( Nocturne) en Béla Kovács (Sholem Aleichem, rov Feidman).
Na afloop van het concert wordt een collecte gehouden om de onkosten te dekken.

Judith Mos studeerde klarinet aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, waar zij cum laude de Master of Music behaalde. Vervolgens specialiseerde zij zich in kamermuziek aan het Conservatorium in Gent. Tijdens concoursen won zij diverse prijzen. Intussen heeft zij een hele reeks nationale en internationale concerten op haar naam staan. Zij was vele jaren de klarinettiste van de klezmerband Am’ Chayeh.

Wendy Rijken werd op haar 15e jaar toegelaten tot de Jong Talentklas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na haar examen werd zij aangenomen bij de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht waar zij in 2002 haar studie afsloot. Wendy is als free-lance musicus gespecialiseerd in het spelen in professionele harmonie-orkesten en fanfares in binnen- en buitenland. Zij is zij de vaste harpiste van het kamerorkest Sinfonia Rotterdam. Binnen de kamermuziek is Wendy zeer actief en maakt zij deel uit van een viertal ensembles. Wendy werkt regelmatig mee aan TV- en CD-opnames van verschillende harmonie-orkesten en fanfares. 

 

Urbanus Lunchtijd Concert vrijdag 23 september 2016

Op vrijdag 23 september, 12.30 uur, zal in de St Urbanuskerk (Amsteldijk1, Ouderkerk aan de Amstel)  een Lunchtijd Concert worden gegeven door Susanne Brussee-Van de Vosse (sopraan), Inge Jongerman (viool) en Hans van Beelen (piano). Programma:

 • W. A. Mozart: Uit de opera Il re pastore, ‘L’amerò, sarò costante’ (zang, viool en piano)
 • R. Schumann: Phantasie Stücke (viool en piano),
 • Fr. Chopin: Barcarolle (piano),
 • C. Saint-Saëns: Violons dans le soir (zang, viool en piano).

De sopraan Susanne Brussee-van de Vosse rondde haar studie klassieke zang af aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, alwaar zij ook de operaklas deed. Haar repertoire en uitvoeringspraktijk is breed en omvat opera, oratoria, lied en concerten onder andere met werk van moderne componisten. Ook geeft zij zangles en stemvorming aan koren. 

Hans van Beelen begon op zijn vijfde jaar met pianolessen. Vanaf 1995 volgde hij deze aan de Jong Talent afdeling van het Koninklijk Conservatorium in den Haag. Vijf jaar later begon hij met zijn voltijdstudie piano aan het Conservatorium van Amsterdam. Daar studeerde hij in mei 2005 af. Hij won als pianist diverse prijzen op verschillende concoursen.

De violiste Inge Jongerman studeerde in Rotterdam en Amsterdam op het conservatorium. Aldaar studeerde zij in 2001 af. Van 2003 tot 2013 speelde zij als eerste violiste bij het orkest Holland Symfonia. Ze remplaceerde bij het Koninklijk Concertgebouworkest en het Asko/Schönberg Ensemble. Momenteel speelt Inge regelmatig bij het Nederlands Kamerorkest en bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. 

Na afloop van het concert wordt een collecte gehouden om de onkosten te dekken.

 

Urbanus Operaconcert zondag 22 mei 2016

Op zondag 22 mei om 15.30 uur zal in de St. Urbanuskerk (Achterdijk 1) te Ouderkerk aan de Amstel een Operaconcert worden gegeven door Susanne Brussee - van de Vosse (sopraan), Valérie Friesen (alt), Leo van der Plas (tenor) en Máté Fülep (bariton). Zij zullen aan de vleugel worden begeleid door Hans van Beelen.Klik hier voor meer informatie

Het concert is een vervolg op het succesvolle concert “Een reis door operaland” in mei 2015. Op het programma staan aria’s, duetten, terzetten en kwartetten uit opera’s van G.F. Händel (Giulio Cesare), W.A. Mozart (Die Zauberflöte, Cosi fan tutte), P.I. Tsjaikovsky (Eugene Onegin), G. Rossini (La Cenerentola, L’Italiana in Algéri), G. Puccini (La Bohème, Tosca), F. Erkel (Bánk bán), George Bizet (Carmen) en Giuseppe Verdi (Rigoletto).

Susanne Brussee - van de Vosse heeft een uitgebreid repertoire. Ze zingt in oratoria, tijdens opera en liedrecitals en musical concerten.
Valérie Friesen maakt deel uit van het trio Bleke Rozen van Pepe Muziektheater. In Nederland en België was zij te horen als Zuster Berthe in de productie ‘Sound of Music’ van Joop van den Ende.
Leo van der Plas zong in diverse producties bij Opera Zuid, De Nationale Reisopera, De Nederlandse Opera, Opera Trionfo en diverse rollen in het operette- en musicalrepertoire.
Maté Fülep  zong vanaf 2005 bij het Csokonai Theater in Debrecen (Hongarije). In 2009 begon zijn loopbaan bij de opera. In 2014 won hij de Annie Fischer Scholarship in Hongarije. Hans van Beelen won reeds als jong pianist diverse prijzen op verschillende concoursen, waaronder het Prinses Christina Concours en het Nationaal Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland. Hij treedt regelmatig op als begeleider van solisten en operagezelschappen.

Na afloop van het concert zal U een receptie worden aangeboden door Bakkerij Out, Keurslager Wim Stronkhorst en Plus Ouderkerk a/d Amstel.Bij de uitgang wordt na afloop een collecte gehouden voor het continueren van de Urbanus Concerten alsook ten behoeve van het onderhoud van het Vollebregt Orgel.

 

Urbanus Lunchtijd Concert 15 april 2016
Londen in Ouderkerk, Bach - Abel

Op vrijdag 15 april - aanvang 12.30 uur - zal in de St Urbanuskerk het tweede Urbanus Lunchtijd Concert van het seizoen 2016 worden gegeven door Saartje Schrage (viola da gamba, blokfluit) en Eric Jan Joosse (orgel, piano).Het thema is ‘Londen in Ouderkerk, Bach-Abel. Op het programma staan werken van Johann Sebastian Bach, zijn zoon Johann Christian Bach en een tijdgenoot van Johann Sebastian Bach, Carl Friederich Abel.
De toegang tot het concert is gratis. Aan de uitgang zal een collecte gehouden worden om de onkosten te dekken.

Saartje Schrage studeerde ‘Blokfluit en Historische Uitvoeringspraktijk’ aan het Utrechts Conservatorium bij Heiko ter Schegget en Daniël Brüggen en rondde haar studie af in 2003. Naast haar studie in Utrecht volgde Saartje Schrage lessen Consortspel en Historische Uitvoeringspraktijk aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Aan de Musikhochschule Trossingen (Duitsland) studeerde zij een periode Renaissancemuziek bij Kees Boeke. Bij Nick Milne studeert zij tegenwoordig viola da gamba.
In 2012 richtte zij het Utrecht Baroque Ensemble op. Als artistiek leider van dit ensemble initieert zij onderzoek naar de historische uitvoeringspraktijk van vroeg 17de - en 18de eeuwse muziek.

Eric Jan Joosse studeerde aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam, waar hij in 1983 het Praktijkdiploma Kerkmuziek en in 1985 als leerling van Albert de Klerk zijn orgeldiploma behaalde. Daarna studeerde hij koordirectie aan het Utrechts Conservatorium bij Reinier Wakelkamp en Kerry Woodward.
Eric Jan Joosse is cantor-organist van de Amstelkerk in Ouderkerk aan de Amstel, vaste repetitor van COV Amicitia Uithoorn en onder meer dirigent van Chorus Ad Hoc, de Amstellandse Cantorij en het Franz Liszt Kamerkoor. Naast zijn didactische werkzaamheden als privé docent orgel, piano en improvisatie, verzorgt hij muziekcursussen en workshops en is hij actief als componist van met name koor- en kerkmuziek.

 

Urbanus Lunchtijd Concert vrijdag 18 maart

Op vrijdag 18 maart - aanvang 12.30 uur - zal in de St Urbanuskerk het eerste Urbanus Lunchtijd Concert 2016 gegeven worden door Laurens de Boer (piano) en Floor Wittink (saxofoon). Het thema is Zuid-Amerikaanse muziek. Op het programma staan werken van Carlos Guastavino (‘Bailecito’), Alberto Ginastera, (‘3 Danzas Argentinas’) en Astor Piazolla (‘Le grand tango’ en ‘Fracanapa’).
Floor Wittink behaalde haar masterdegree saxofoon bij Johan van der Linden aan de Messiaen Academie ArtEZ Hogeschool voor Kunsten. Zij vervolgde haar studie in Canada aan het Banff Centre for the Arts.
Zij heeft in vele projecten gespeeld, variërend van kamermuziek tot symfonie tot muziektheater. Zij werkte onder meer met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Holland Opera, het Esquire Saxofoonkwartet, Jaghaa, de pianisten Anna van Nieukerken en Laurens de Boer alsook met gitarist Jonas Skielboe. Momenteel speelt zij kamermuziek met diverse duo’s zowel in huiskamers als op podia. Daarnaast speelt zij in het kindervertelconcert ‘Verhalen van de Boze Heks’.
Floor geeft workshops en lessen op haar eigen Saxschool in Utrecht Leidsche Rijn.
Laurens de Boer studeerde piano aan het Rotterdams Conservatorium bij Barbara Grajewska. Hij specialiseerde zich in hedendaagse muziek en kamermuziek.
Met het Rosa Ensemble gaf hij meer dan 10 jaar als vaste pianist concerten in binnen- en buitenland.
Sinds 2012 is Laurens op de solotour met zijn project Percussive Piano. In speciaal voor hem geschreven composities die een sterk ritmische invalshoek hebben, laat hij de piano op geheel eigen wijze klinken.
Hiernaast is Laurens een bevlogen kerkmusicus. Hij heeft de ambitie zo actueel en aansprekend mogelijk te werken aan inspirerende kerkmuziek. Hij is inmiddels ruim 12 jaar dirigent van het St Caeciliakoor van de St Urbanusparochie te Ouderkerk aan de Amstel. Sinds 7 jaar heeft hij daar ook de leiding over het Koor Elckerlyc en het Kinderkoor ’t Kwetternest.
De toegang tot het concert is gratis.
Aan de uitgang zal een collecte gehouden worden om de onkosten te dekken.

 

Urbanus Kerstconcert 13 december 2015

Op zondag 13 december 2015 zal in Ouderkerk aan de Amstel in de St Urbanuskerk (Achterdijk 1) het Urbanus Kerst Concert worden gegeven (aanvang 15.30 uur) door De Choralen van de Grote of O.L.V. Kerk te Breda o.l.v. van Henri de Graauw m.m.v. Jelena Bazova (Vollebregtorgel, kistorgel en piano). Maurice van Gerwen, een leerling van Jelena Bazova aan de Young Musicians Academy, zal vierhandig met haar en solistisch de vleugel bespelen.
Op het concert zal het koor op het kerstgebeuren geïnspireerde Nederlandse, Engelse en Latijnse liederen ten gehore brengen. De koorwerken zullen zowel a capella als begeleid door orgel of piano worden gezongen. Daarnaast staan solowerken van J.S. Bach, A. Liadov, H. Mulet en F. Mompou voor orgel, kistorgel en piano op het programma.
Bij aanvang van het Kerstconcert wordt het volledige programma, inclusief de liedteksten gratis verstrekt.
De Choralen van de Grote of O.L.V. Kerk te Breda zijn een onderdeel van de Stichting Muziekinstituut Breda. Het huidige koor bestaat gemiddeld uit 20 jongens (sopranen en alten) en 14 heren (contratenoren, tenoren en bassen). Het koor behoort in Nederland tot de absolute top in zijn genre.
Henri de Graauw, de dirigent van het koor, studeerde koordirectie aan het instituut dirigenten educatie te Gorinchem. Aan het St. Johns College in Cambridge (Engeland) volgde hij masterclasses.
Jelena Bazova studeerde aan het staatsconservatorium van Kazan (Rusland) orgel en piano. Deze studies werden in 1980 bekroond met zowel het solistendiploma als de Prix d’excellence. In de jaren 1980-1997 was zij als docente piano en orgel verbonden aan de staatsconservatoria van Astrakhan en Kazan. Sinds 1997 leeft en werkt zij in Nederland. Als docente hoofdvak piano is zij thans verbonden aan het Fontys Conservatorium te Tilburg. Tevens is zij organiste van het Sacramentskoor te Breda.
 Maurice van Gerwen (17 jaar oud) is leerling van Jelena Bazova aan de Young Musicians Academy van het Fontys Conservatorium te Breda.
Na afloop van het Kerstconcert wordt een receptie aangeboden door Bakkerij Out, Keurslager Wim Stronkhorst en Plus Ingrid van der Neut.

De toegang tot het Urbanus Kerstconcert is wederom gratis. Er wordt na afloop een deurcollecte gehouden om de kosten te dekken.

Urbanus Lunchtijd Concert 9 oktober 2015

Op vrijdag 9 oktober 2015 zullen Marion Boshuizen (kistorgel) en Thomas Oltheten (fagot) op het vierde Urbanus Lunchtijd Concert in de St Urbanuskerk (Achterdijk 1, Ouderkerk aan de Amstel) composities spelen van Cristoph Schaffrath, Johann Sebastian Bach en Antonio Vivaldi (aanvang 12.30 uur). De toegang tot dit concert is gratis. Na afloop wordt een deurcollecte gehouden om de onkosten te dekken.

Thomas Oltheten studeerde aan Nederlandse conservatoria en in Zürich. 
Hij speelde in het Tonhalle Orchester en in het Opera Orkest van Zürich. In de loop der tijd is hij zich gaan verdiepen in de ontwikkeling van de fagot door de eeuwen heen. Hij bespeelt zowel de dulciaan - de 17de eeuwse voorloper van de fagot - barok-, klassieke, romantische en moderne fagot. Hij is oprichter en zakelijk leider van het Apollo Ensemble. Op de concertpodia soleert hij met o.a. fagotconcerten van Vivaldi, Fasch, Telemann, Weber en Mozart. Hij werkte mee aan vele radio- en cd opnames, zowel solistisch als in kamermuziekensembles. Als docent en coach is Thomas actief zowel in Nederland als in Rusland.

Marion Boshuizen studeerde orgel, klavecimbel en directie aan het Utrechts Conservatorium en in Zürich.
Daarnaast volgde zij masterclasses bij o.a. Harald Vogel en Jos van Immerseel. Ze is claveciniste, organiste en pianiste bij het Apollo Ensemble. Met dit ensemble maakte ze tournees door Rusland, Kroatië, Frankrijk, België en Zwitserland. Zij nam er vele vele cd’s mee op, waaronder Bach’s Tripelconcert en het 5de Brandenburgs concert. Zij is tevens continuospeelster onder andere bij het Brabants Orkest, Ensemble Conservatoire, Opera Zuid en het Promenade Orkest. Als docente is ze verbonden aan de Apollo Zomeracademie. Marion is ook actief als dirigente van de Cantorij Lelystad waarmee ze o.a. passies en cantates uitvoert. Tevens geeft zij privélessen.

Het laatste Urbanus Concert van het seizoen 2015 - het Kerstconcert - zal plaats vinden op zondag 13 december 2015 (aanvang 15.30 uur) door de Choralen van de O.L.V. Kerk Breda onder leiding van Henri de Grauw en met medewerking van Jelena Basova (orgel en piano).

 

Urbanus Lunchtijd Concert 18 september 2015

Op vrijdag 18 september zal om 12.30 uur in de St Urbanuskerk te Ouderkerk a/d Amstel (Achterdijk 1) een Urbanus Lunchtijd Concert worden gegeven door Fritz Heller (zink) en Vincent van Laar (orgel).
Op het programma staan werken uit de Middeleeuwen, de Renaissance en de Barok, o.a. van Conrad Paumann, Girolamo Frescobaldi, Jan Pieterszoon Sweelinck, Gottfried Reiche en Johann Ludwig Krebs.

Een zink of cornetto is een soort houten trompet. Dit instrument wordt anders dan de moderne kornet of trompet niet bespeeld d.m.v. pistons (ventielen) maar net als een blokfluit door middel van vingergaten. Het instrument beleefde zijn glorietijd tijdens de Renaissance en de vroege Barok, maar moest daarna voor andere instrumenten wijken.
Intussen zijn er enkele vakmensen opgestaan die zich het oude ambacht hebben eigen gemaakt en weer zinken bouwen. In Nederland zijn er op dit moment twee. Eén van hen is Fritz Heller.

Fritz Heller was eerst werkzaam als arts en psychotherapeut, maar is al geruime tijd uitsluitend actief als bouwer en bespeler van oude instrumenten. Hij studeerde zink aan de Schola Cantorum Basiliensis.Als instrumentenmaker deed hij zijn ervaring op in de werkplaats van John Hanchet. Hij speelde in diverse ensembles en is de leider van het ensemble ‘Barocco Loco’. Hij heeft diverse CD-producties op zijn naam staan.

Vincent van Laar is organist en klavecinist. In 1984 behaalde hij aan het Utrechts Conservatorium het diploma orgel en in 1988 aan het Koninklijk Conservatorium te ’s Gravenhage het diploma klavecimbel, beide als uitvoerend musicus. Hij werd prijswinnaar van orgelconcoursen in Zeerijp (1981), Toulouse (1983) en Alkmaar (1991). Hij verzorgde vele radio-opnamen. Zijn orgel- en klavecimbelspel werd op diverse CD’s vastgelegd.

De toegang tot het concert is gratis.

Bij de uitgang wordt na afloop een collecte gehouden voor het continueren van de Urbanus Concerten alsook ten behoeve van het onderhoud van het Vollebregt Orgel.

Het volgende Urbanus Lunchtijd Concert wordt gegeven op vrijdag 9 oktober door Thomas Oltheten (dulciaan en barokfagot) en Marion Boshuizen (orgel).

Op zondag 13 december wordt het Urbanus Kerstconcert verzorgd door de Choralen van de O.L.V. Kerk Breda onder leiding van Henri de Grauw en met medewerking van Jelena Basova (orgel en piano).

 

Urbanus Operaconcert 17 mei 2015

Op zondag 17 mei om 15.30 uur zal in de St. Urbanuskerk (Achterdijk 1, Ouderkerk aan de Amstel) een concert getiteld ‘Een reis door operaland’ worden gegeven door Susanne Brussee - Van de Vosse (sopraan), Valerie Friessen (alt), Leo van der Plas (tenor) en Peter Arink (bas). Zij zullen aan de vleugel worden begeleid door Hans van Beelen.

Op het programma staan aria’s, duetten, terzetten en kwartetten uit opera’s van Georg Friedrich Händel (Giulio Cesare), Wolfgang Amadeus Mozart (Don Giovanni),
Gaetano Donizetti (Don Pasquale en L’elisir d’amore), Gioacchino Rossini (L’Italiana in Algéri), Giuseppe Verdi (La forza del destino en La Traviata), George Bizet (Carmen en De parelvissers) en Jacques Offenbach (Les contes d'Hoffmann).

Susanne Brussee - van de Vosse studeerde klassieke zang en opera aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Zij geeft lied en opera recitals en zingt diverse oratoria.

Zij geeft zanglessen, zangworkshops en stemvorming aan koren.

Valérie Friesen behaalde haar diploma solozang aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Haar repertoire ligt op het gebied van het Oratorium en de Opera. Ze zong o.a. bij De Nieuwe Opera Akademie, bij Opera Trionfo en de Nationale Opera.

Leo van der Plas studeerde viool en solozang aan het conservatorium te Maastricht. Hij vervolgde zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij maakte deel uit van de Opera Studio en was te horen in diverse producties bij Opera ZuidDe Nationale ReisoperaDe Nederlandse Opera en Opera Trionfo.

Peter Arink studeerde aan het conservatorium te Enschede en vervolgens aan het conservatorium te Utrecht. Hij zingt in binnen/ en buitenland o.a. bij de Nationale Reisopera, de Opera du RhinOpera Hall en de Nederlandse Opera.

Hans van Beelen studeerde piano aan de Jong Talent afdeling van het Koninklijk Conservatorium in den Haag en vervolgens aan het conservatorium van Amsterdam. Hij won als pianist prijzen op verschillende concoursen, waaronder het Prinses Christina Concours. Hij begeleidt regelmatig solisten en operagezelschappen.

    Na afloop van het concert zal U een receptie worden aangeboden door Bakkerij OutKeurslager Wim Stronkhorst en Plus Ingrid van der Neut.

    Bij de uitgang wordt na afloop een collecte gehouden voor het continueren van de Urbanus Concerten alsook ten behoeve van het onderhoud van het Vollebregt Orgel.

 

Urbanus Lunchtijd Concert 24 april 2015

Op vrijdag 24 april zal Laurens de Boer op het tweede Urbanus Lunchtijd Concert, getiteld Indonesische muziek, in de St Urbanuskerk (Achterdijk 1, Ouderkerk aan de Amstel) op de piano gamelan-muziek ten gehore brengen (aanvang 12.30 uur).